29 Eylül 2013 Pazar

Apple, Android’e Yenik Düşmek Üzere

Apple’ın iOS işletim sistemine sahip mobil cihazları, Android ekosisteminin dominant pozisyonuna ve çeşitliliğine yenik düşmek üzere.
Android ile iOS mücadelesinde her iki taraf da oyunu kendi üslubunca oynamaya devam ederken, tablet pazarında Apple adına olumsuz bir tablo oluşmaya başladı. iPad ile mobil dünyada adeta çığır açan Apple, bu alandaki hakim pozisyonunu yavaş yavaş kaybetmeye başladı.
Araştırma şirketi ABI Research’ün son paylaştığı rakamlara göre 2013 yılında satılan iPad’lerin ortalama fiyatı, bir önceki yıla kıyasla %17’lik bir düşüş yaşadı. Bu durumun tam aksi yönde ise Android’li tabletlerin ortalama fiyatı %17 arttı.

Ortalama satış fiyatındaki bu düşüşü Apple’ın lider konumunu kaybetmeye başladığı yönünde yorumlayabiliriz. Kullanıcılar, işlevsellik yönünden daha fazla özellik sunan ve fiyat olarak da daha hesaplı olan beyaz kutulu Android tabletlere yöneliyor.
Üst düzey tabletlerin de elbet güçlü bir potansiyeli hâlâ mevcut ancak ilginin yönü ciddi manada değişmiş durumda. Ayrıca Apple’ın toplam iPad satışlarındaki %60’lık payın iPad Mini tarafından temsil edilmesi ve Apple’ın tablet pazarındaki bağıntılı gelirlerin %49’unun daha şimdiden iPad Mini kaynaklı olması durumun da farklı bir boyuttaki özeti aslında.

Yazar : Ahmet Gözütok
Kaynak : Scroll

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder